keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Vaahtokarkkeja

Viikonloppuna tehtiin vaahtokarkkeja. Tuli hurjan herkullisia! Pehmeitä ja hyvänmakuisia. Paljon parempia kun kaupasta saatavat. Mutta oli niiden tekemisessä sellainen homma, ettei kyllä ihan heti ryhdytä samaan puuhaan, ainakaan lasten kanssa :D Se massa on todella tahmeaa tatinaa loppuvaiheessa!!
Jotain tein erilailla kuin ohjeessa:
En tehnyt ohjeen mukaan levyä lopussa, vaan laitoin pursotuspussiin ja pursotin leivinpaperille (jonka päälle oli ripoteltu tomusokeria ja maissijauhoa) pitkiä pötköjä ja paloittelin sopiviksi lopulta. (annoin olla vain 2h ohjeen 3h sijaan). Lämpömittarikin oli peruspaistomittari, joka näytti 100C asti. Mutta tuo n. 10min kiehuttaminen on hyvä ja olisi pärjännyt ilman mittariakin. Lisäksi käytin karamelliväriä valkuaisten joukossa, enemmän olisi voinut laittaa, aika hennon vaaleanpunaisia ovat. Valkuaisvaahto kannattaa myös tehdä ennen sokerimassan vaahdotusta, massa on niin tahmaa. että pesussa vierähtää aikaa.


Ohjeen löysin täältä.

Vaahtokarkit

- 3 rkl liivatejauhetta
- 1 1/4 dl + 1 1/4 dl kylmää vettä
- 5 dl sokeria
- 1 1/4 dl maissisiirappia (tai vaaleaa siirappia)
- 1/4 tl suolaa
- 2 kananmunan valkuaista
- 1 rkl vaniljaesansssia
- öljyä ja tomusokeria vuokaan
- 2-3 dl tomusokeria ripotteluun

Tarvitset reseptiin lämpömittarin ja vuokan (noin 30 x 22 cm). Voitele vuoka miedonmakuisella kasviöljyllä (esim. rypsiöljy) ja siivilöi vuokaan reilusti tomusokeria. Käännä ja taputa vuokaa niin, että tomusokeria on tasaisesti vuokan pohjalla ja reunilla.

Sekoita liivatejauhe ja 1 1/4 dl kylmää vettä isossa metallisessa kulhossa. Anna veden imeytyä liivatteeseen. Sekoita kattilassa 1 1/4 dl kylmää vettä, sokeri, siirappi ja suola. Nosta kattila alhaiselle lämmölle liedelle, ja sekoita puulusikalla kunnes sokeri on sulanut.

Nosta lieden kuumuus keskilämmölle ja kuumenna seos kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua ilman sekoittamista noin 10 minuuttia kunnes lämpömittari näyttää 115 astetta. Nosta kattila pois liedeltä. Kaada kuuma sokeriseos liivatteen joukkoon, ja sekoita kunnes liivate on sulanut.

Vatkaa seosta sähkövatkaimella reilulla nopeudella 8-10 minuuttia kunnes seos on kiiltävän valkoista, tahmean ilmavaa ja kooltaan lähes kolminkertaistunut.

Puhdista sähkövatkaimen vatkainosat. Vatkaa eri kulhossa valkuaiset vaahdoksi. Lusikoi valkuaisvaahto vaahtokarkkiseokseen. Lisää vaniljaesanssi. Vatkaa sähkövatkaimella hitaalla nopeudella kunnes seos on tasaista. Kaada vaahtokarkkimassa öljyttyy ja sokeroituun vuokaan ja tasoita ripeästi. Siivilöi päälle reilusti tomusokeria.

Anna massan jäähtyä ja asettua huoneenlämmössä noin 3 tuntia. Nosta vaahtokarkkilevy pois vuokasta leikkuulaudalle. Leikkaa terävällä veitsellä sopivankokoisia paloja. Veitsen voi painaa suoraan alas, sillä sahaava leikkausliike saa veitsen tarttumaan kiinni. Siivilöi tomusokeria lautaselle ja pyörittele vaahtokarkit ympäriinsä sokerissa ja taputtele ylinmääräinen sokeri pinnalta. Vaahtokarkit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa noin viikon.

Allekirjoitus

Ei kommentteja: